Podle vyhlášky o školním stravování musí každá školní jídelna dodržovat plnění tzv. Spotřebního koše.
Co to vlastně spotřební koš je?
Je to porovnání doporučených dávek vybraných skupin potravin, které jsou dané vyhláškou, oproti skutečné spotřebě potravin na jídelně. Doporučené dávky potravin jsou stanoveny s ohledem na zdravou výživu, která je u školních dětí obzvlášť důležitá. Druhy potravin, které jsou dány vyhláškou:
Druh potravin |
Tolerance dle vyhlášky |
---|---|
Maso |
75 – 125 % |
Ryby |
75 – 125 % |
Mléko |
75 – 125 % |
Ml. výrobky |
75 – 125 % |
Tuky volné |
max 100 % |
Cukr volný |
max 100 % |
Zelenina |
více než 75 % |
Ovoce |
více než 75 % |
Brambory |
75 – 125 % |
Lušteniny |
více než 75 % |
Ve sloupci „Tolerance dle vyhlášky“ je povolená procentuální odchylka spotřeby potravin od doporučených dávek.